Avui: 08:30-21:00 h 93 896 38 25 938 963 825 676 993 881
Temps de lectura 7 min.

LA HIDRATACIÓ DE LA PELL I EL FRED:

Les condicions meteorològiques de la tardor i l’hivern impliquen una rutina més específica per la cura de la pell, per poder cobrir totes les necessitats durant aquestes estacions més fredes. Les baixades de temperatura, la calefacció i el vent, són alguns dels principals enemics de la nostra pell perquè la ressequen molt, i si a més tenim en compte els cops que ens netegem les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic només empitjorem la situació de la nostra pell. Aquesta sequedat i les abrasions mencionades, afavoreixen la seva sensibilitat, irritació i descamació, afectant a la funció barrera de la pell.

Què és el que podem fer per combatre aquestes abrasions?

Primer de tot, necessitem instaurar una rutina bàsica i senzilla per tenir cura de la pell, i aquesta serà una solució general que a tothom li funcionarà d’una forma o una altre.

1. Higiene: avui dia la neteja corporal es realitza com a mínim un cop al dia, a l’estiu acostumen a ser més cops però ens centrarem en tardo-hivern, i per això mateix hem d’utilitzar sabons formulats amb tensioactius suaus que respectin el pH de la pell (que és àcid, no bàsic) i no només aigua, donat que l’aigua sense sabó no pot eliminar tota la brutícia de la pell. Aquesta higiene, a més de realitzar la seva funció principal, netejar, haurà de respectar el mantell hidrolipídic de la nostra pell per no empitjorar les abrasions que pateix la pell. Aquest pas és fonamental en la cura de la nostra pell, i més endavant tractarem amb més profunditat la zona corporal més maltractada des de març, les mans.

2. Hidratació: és imprescindible després d’una bona higiene per mantenir la pell sana i ajudar a mantenir la funció barrera de la pell intacte. Com en la hidratació facial, haurem d’escollir el producte més adient en funció de les preferències de cadascú, tot i que la pell del cos és molt diferent a la de la cara, amb una quantitat de glàndules sebàcies inferior i per tant una capa hidrolipídica (greix) més fràgil i que protegeix menys de la dessecació. Per tant, necessitarà l’aplicació diària (com a mínim un cop al dia, si encara no millora pot aplicar-se 2 – 3 cops al dia amb la pell neta) per evitar o contrarestar aquesta deshidratació cutània.

3. Exfoliació: amb l’exfoliació mecànica podrem ajudar a la pell a eliminar de forma més eficaç les cèl·lules mortes de la pell i que quedi molt més suau i més permeable, amb la qual cosa els tractaments que apliquem a continuació s’absorbiran molt millor. Aquesta exfoliació s’acostuma a fer 1 cop/setmana, i juntament amb la hidratació, millorarà l’aspecte de la pell; els apliquem amb la pell humida amb petits massatges suaument per evitar irritacions a la pell i després aclarirem amb molta aigua.

Pell seca:

La pell seca és un trastorn de la funció barrera natural i la falta de factors d’hidratació que condueix a una disminució de la hidratació i implica una desconfort (incomoditat) a la pell. Hem de saber diferenciar entre una pell seca (és un trastorn, un tipus de pell) i la deshidratació, que és un estat temporal i reversible.

La pell seca pot donar-se per:

  • Factors endògens: no tenen res a veure amb l’entorn, és innat i no l’adquirim nosaltres.
  • Envelliment: com més grans som, més carències té la pell, més fràgil es torna i més ens consta cuidar-la i hidratar-la.
  • Influències hormonals: sobretot en les dones
  • Factors genètics
  • Malalties: tals com la psoriasi, ictiosis, diabetis, entre d’altres. Aquestes malalties, ja siguin dermatològiques o no, les ha de diagnosticar i tractar un professional de la salut, recordeu que som el teu punt de salut i pots consultar-nos sempre que hi necessitis.
  • Factors exògens: la relació que tenim amb el nostre voltant, parlem de sequedat de la pell adquirida.
  • Químics, irritants... com ara mateix rentar-nos les mans molt sovint i usar solucions hidroalcohòliques que malmeten la funció barrera de la pell.
  • Teràpies mèdiques
  • Clima, radiació UV
  • Dietes

Per reconèixer la pell seca ens hem de fixar sobretot en la simptomatologia i en com sentim la pell:

1. Fase inicial: la pell comença a perdre més humitat, se sent tirant i aspre i fins i tot, en determinades situacions podria picar una mica.

2. Fase mitja: aquesta fase és molt determinant, és necessari adonar-se de la sequedat de la pell i tractar-ho. La pell perd encara més humitat i comença a ser molt seca, es presenta cert picor, escames i la pell es torna més tirant.

3. Fase avançada: determinades àrees del cos, especialment mans, peus, colzes i genolls tenen més facilitat a presentar extremada tibantor, aspror, hiperqueratosis (la pell es torna més gruixuda per tal d’ajudar en la protecció) i un picor intens que encara empitjora més la situació, de fet, si gratem ocasionarem ferides i si les mans son brutes, les infectaríem.

Per solucionar la simptomatologia de la pell seca i per evitar el seu empitjorament, es recomanen productes molt emol·lients (hidratants com vaselines, glicerines i ceramides), amb propietats higroscòpiques (per poder retenir la hidratació), antipruriginoses per evitar gratar la pell i algunes formulacions inclouen exfoliants químics que duen a terme un peeling suau a la pell. Aquests productes a més d’hidratar la pell, molts cops també ajuden a la reparació de la pell i per tant, a la millora de la funció barrera.

Pell atòpica:

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria crònica hereditària, per tant que implica certa predisposició genètica, causada per una alteració en la barrera cutània o alguna disfunció en el sistema immunològic, i com els pacients amb pell atòpica coneixen, aquesta malaltia cursa amb:

  • Brots: hi ha prurit intens (picor) i a vegades èczema. Tot i no essent una malaltia contagiosa, aquestes fases que comporten brots la faran evolucionar i tenen un gran impacte sobre la qualitat de vida de la persona afectada, i molts cops dificulta dormir.
  • Períodes de remissió: aspecte molt sec, incomoditat, tibantor intensa, escames superficials i a vegades esquerdes a la pell, sobretot a les mans.

Precaucions i recomanacions:

  • Hidratar la pell amb llets o olis corporals, i evitar el desencadenant si es coneix (substàncies químiques, metalls..).
  • Evitar els canvis de temperatura bruscs i la humitat, les dutxes freqüents (és molt millor fer un bany en aigua tèbia per evitar la pressió de l’aigua de la dutxa), detergents, exercici (només quan hi ha una sudoració excessiva i fa augmentar molt el picor), suor (netejar-la el més aviat possible), i l’estrès.
  • Eixugar-se sense fregar (aplicant pressió amb la tovallola), i usar tovalloles de cotó.
  • Rentar la roba amb sabó neutre, ben esbandida i sense suavitzant, assecar i planxar la roba en contacte amb la pell donat que farà que sigui menys aspre.
  • Roba de cotó sempre serà preferible: evitar la llana i les fibres sintètiques, ja que poden irritar la pell.
  • Per espaiar els brots que cursen amb un prurit intens i amb èczema, molts cops es recomana utilitzar productes formulats especialment per aquesta patologia, intentant evitar l’aparició de nous brots. Aquests productes s’han d’aplicar d’1 a 2 cops al dia i es basen en productes emol·lients de tolerància molt alta, que afavoreix a la reconstrucció de la barrera cutània i que restaura la flexibilitat i la suavitat de la pell, a més de disminuir la hiperactivitat (i deixarà de picar tant).
  • Consultar a un especialista: dermatòleg.

Mans i COVID:

Actualment ens rentem molt sovint les mans i/o utilitzem solucions hidroalcohòliques desinfectants per a mans per mantenir-les netes. Per això mateix molts de nosaltres hem patit molèsties a les mans a causa del continu rentat de les mans, assecant-se molt la pell i fins i tot apareixent esquerdes, situació que ha empitjorat amb l’arribada del fred. La pell perd les seves defenses naturals i al seva funció barrera (com a la resta del cos) al llarg del temps, i com més rentem les mans, més afectarà la ell.

Pren cura de les teves mans: quan et rentis les mans intenta utilitzar sempre que puguis aigua tèbia i sabó, ni aigua freda ni calenta, recordem que els canvis de temperatura bruscs no són bons. Després de rentar-nos les mans necessitarem assecar-les amb paper a pressió, sense fregar. Quan ens rentem les mans a més d’eliminar tots els possibles microorganismes que hi hagin, també malmetem l’ecosistema i la estructura de la pell perquè eliminem els lípids que actuen de barrera protectora en front a les agressions externes.

L’ús de les solucions hidroalcohòliques hem de limitar-les a aquelles situacions que no disposem d’aigua i sabó, donat que l’alcohol debilita la capa còrnia, afavoreix la pèrdua d’aigua, i per tant, deshidratarà encara més la pell.

Hidrata: després del rentat de mans és recomanable aplicar una pomada o crema emol·lient que sigui hipoal·lergènica, no contingui perfums que puguin irritar encara més la pell, mínim 1 o 2 cops al dia, per ajudar a protegir i regenerar la barrera lipídica.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Preu