L’ús correcte de les mascaretes:
A Espanya l’ús de la mascareta per evitar la propagació de la COVID-19 és obligatori des del 21 de maig, però, sabem com utilitzar-la de forma correcte?
La resposta a aquesta pregunta la podem trobar passejant pel carrer i observant a la gent del nostre voltant, allà, ens adonarem de tots els erros que podem arribar a cometre. Spoiler: encara no sabem utilitzar-la de forma adient.
No només és important utilitzar la mascareta, sinó que, amb un mal ús, podem arribar a obtenir més conseqüències negatives que positives. L’ús de la mascareta de forma incorrecte, per tant, podria arribar a donar-nos la sensació de falsa seguretat perquè pensem que ens protegirà i no ho farà, i ens oblidaríem de les altres mesures de prevenció com són la rentada de mans i la distància de seguretat, entre d’altres, posant-nos en perill.
També és important recordar que la mascareta és un producte sanitari i no una joguina o un complement més com podria ser el nostre rellotge preferit, per la qual cosa, l’ús serà diferent i personal.
Passos a seguir:
1. Rentar-se les mans amb aigua i sabó durant uns 40-60 segons i assecar-les amb un tros de paper sec i net. Si no disposem d’aigua i sabó o d’una aixeta al nostre voltant, utilitzarem una solució hidroalcohòlica vàlida durant el mateix període de temps.
2. Comprovar que la mascareta no està malmesa, bruta o mullada (en cas de les de roba) o ja ha estat utilitzada.
3. Ajustar-se bé la mascareta i col·locar-la del costat correcte SENSE tocar la mascareta per davant (la part de davant acostuma a ser la llisa i a no portar enganxada les tires), sempre ens la col·locarem per les tires de la mascareta i mai la tractarem com si fos una peça de roba més.
Si queden obertures pels costats, ens balla o no queda fixe al nas, haurem de buscar una mida més petita que s’adapti millor, i si la barbeta queda fora o la notem massa ajustada, haurem de buscar una mida més gran per tal de portar-la de forma còmode i no tocar-la.
4. Un dels més importants: ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta. Res de portar el nas, la boca o la barbeta fora, ni portar-la de bufanda o de barret, la estarem contaminant i fent un mal ús.
5. No tocar la mascareta, i encara menys amb les mans brutes. Si ens pica el nas, la boca o qualsevol altre part de la cara coberta per la mascareta, és recomanable esperar a treure-la, i si cau, haurem de buscar altre mida, no pujar-la tota la estona. Si no podem esperar, ens assegurarem que ens podem treure la mascareta i ens rentarem les mans per fer-ho.
6. Rentar-se les mans per poder tocar la mascareta.
7. Treure la mascareta per les tires que es col·loquen darrere les orelles o el cap evitant tocar la resta de la mascareta, i la mantindrem lluny de la nostra cara per evitar contagiar-nos i lluny de qualsevol superfície. Recordeu, la mascareta ens ha estat protegint durant l’ús i ha pogut estar en contacte amb algun microorganisme.
8. Si la mascareta és d’un sol ús, la rebutjarem a la brossa, preferiblement tancada, però si és reutilitzable la rentarem de la forma que indiqui la mascareta en el precinte.
9. Rentar-se les mans després de rebutjar o netejar la mascareta.
Ara que ja sabem que és el que si podem i hem de fer amb la mascareta, coneguem alguns dels errors més típics que podem cometre per evitar repetir-los:
@farmaciaenfurecida
1. Una mascareta és d’ús personal, no podeu compartir-la amb ningú, tot i que sigui de la mateixa família, com els raspalls de dents.
2. La mascareta NO pot ser utilitzada com si fos una bufanda (al coll), una cinta de cabell (al cap) o de polsera, com tampoc podeu portar-la al colze i arrossegar-la per totes les superfícies que toquis. De la mateixa forma, si sortiu a fer un cafè, la mascareta mai la deixarem sobre la taula, haurem de guardar-la en un porta-mascaretes net o una bossa de paper especial.
3. Quan parlem amb algú no hem de treure’ns la mascareta donat que la seva funció és evitar la propagació del virus entre persones, si no ens tapa nas, boca i barbeta, hi haurà perill de contagi per la persona amb la que mantenim una conversa i per nosaltres mateixos.
Tampoc ens treure’m la mascareta quan parlem per telèfon, tossim o esternudem.
4. És igual de perillós no portar bé col·locada la mascareta com portar la mateixa durant molts dies seguits o no rentar-la.
5. NO rentarem les mascaretes d’un sol ús amb res, ni solució hidroalcohòlica, ni spray d’alcohol, ni aigua i sabó, i molt menys pensar que és una pizza i ficar-la al forn.
6. Si es tracta d’una mascareta de tipus quirúrgic (blava per exemple), no portarem la part blava tocant la boca, nas i barbeta, sempre serà al revés. Som conscients que al principi va sorgir el rumor que si giràvem la mascareta i la part acolorida tocava nas, boca i barbeta ens protegia en front el virus, però no és així i aquest ús es considera un MAL ÚS de la mascareta.