Què son les resistències als antibiòtics?
Els antibiòtics són medicaments utilitzats per al tractament, i en algun cas específic per a la prevenció, d’infeccions bacterianes, i de fet, tenen moltíssimes utilitats, motiu per qual són tan populars i s’usen tant indiscriminadament.
Des de ja fa un temps que hem presenciat la disminució de la seva efectivitat en contra de determinats bacteris, i això es deu a la resistència antimicrobiana. Aquesta resistència es basa en l’adaptació del microorganisme a la presència de l’antimicrobià i és a l’atzar, el problema està en que nosaltres accelerem aquesta evolució de forma indiscriminada amb l’ús exagerat dels antimicrobians.
La resistència als antimicrobians s’ha intensificat en els últims anys i s’ha convertit en una amenaça per a la salut pública, donat l’abús d’aquests medicaments. La resistència als antibiòtics es produeix quan els bacteris muten en resposta a l’ús d’aquests fàrmacs, i són els bacteris, i no nosaltres, els humans, els que es tornen resistents als antibiòtics, és a dir, els antibiòtics deixaran de ser efectius en contra aquests bacteris. Aquestes resistències són perilloses perquè aquests bacteris farmacoresistents poden causar infeccions a l’ésser humà i als animals, i per tant, les infeccions que provoquin seran molt més difícils de tractar que les infeccions causades per bacteris no resistents. De fet, les infeccions produïdes per aquests bacteris resistents poden causar la mort del pacient, transmetre’s a altres persones i generar greus conseqüències i grans costos pels pacients i per l’estat.
La resistència als antibiòtics ve facilitada per l’ús inadequat dels medicaments, com ja he anat esmentant, com és el cas de prendre antibiòtic per tractar una infecció vírica com la grip o el refredat, una faringitis vírica i no bacteriana... o compartir el tractament amb altres pacients amb l’eslògan de “pren-te això, a mi em va funcionar quan...”. També ve facilitada, en menor mesura, per les prescripcions errònies i les deficiències de prevenció i control de les infeccions.
Per què és important?
El passat 18 de novembre es va celebrar el Dia Europeu per l’ús Prudent dels Antibiòtics per tractar de conscienciar la societat amb la finalitat de disminuir el consum indiscriminat d’aquests fàrmacs i que molts cops no és necessari. De fet, la OMS va declarar aquella setmana com la setmana Mundial de conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics, i si no prenem les mesures suficients, es calcula que al 2050 pràcticament tots els antibiòtics seran ineficaços per a prevenir i curar malalties humanes, i animals.
Cada any, al voltant de 33.000 persones moren a Europa per infeccions hospitalàries de superbacteris i a Espanya són 3.000 morts per infeccions resistents, les quals són causades principalment pel consum excessiu o inadequat d’antibiòtics, a més de l’impacte econòmic que suposa 1.500 milions d’euros. I quan ens referim a superbacteris, parlem de bacteris que són resistents a mínim 3 famílies d’antibiòtics diferents, la qual cosa complica molt el seu tractament.
Podríem pensar que la solució a aquestes resistències és trobar nous antibiòtics, però el procés de descobriment i de desenvolupament de nous antibiòtics necessita una gran inversió de temps i diners, sense pràcticament beneficis, en conseqüència, no es prioritza la seva investigació.
Per això mateix, és imprescindible la conscienciació i la resposta per part dels organismes responsables i per la pròpia ciutadania. És especialment necessari després d’enfrontar-nos a la major crisi sanitària dels últims 100 anys, la COVID19. El PRAN (Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics) va posar de manifest el 40% de l’increment de consum d’antibiòtics als hospitals només al mes de març, relacionat amb casos de sobreinfecció o coinfecció bacteriana.
La principal causa de la resistència a antibiòtics és el consum excessiu d’antibiòtics, i fins que no va arribar la COVID19, la principal amenaça de salut pública era la pèrdua d’eficàcia dels antibiòtics per la aparició de resistències.
Pautes per ajudar a la conscienciació:
- Renta’t les mans i fes-ho bé: durant un mínim de 40 segons amb sabó i freqüentment, és la millor manera d’evitar contagis i infeccions, donat que gran part de les transmissions es poden evitar amb una higiene correcta i freqüent.
- No prenguis mai un antibiòtic si no ho ha indicat el teu metge o el teu dentista.
- No donis antibiòtics als teus animals sense la recomanació d’un veterinari. Cada cop més es controla més el sector veterinari i la indústria alimentària, però tota precaució és bona. Per això mateix, quan un dels animals dels qui som responsables té una infecció, és més recomanable aïllar-lo de la resta, i no tractar als altres amb antimicrobià per prevenir.
- Si els utilitzes malament, deixaran de funcionar i serà perillós per la salut de totes i tots.
- Segueix sempre els consells de la teva oficina de farmàcia quan utilitzis un antibiòtic, i consulta’ls sempre els teus dubtes. És imprescindible informar-se bé i no refiar-nos del que trobem per les xarxes socials, ja que no tot el que surt a les xarxes socials és cert i/o està verificat.
- Segueix la pauta de tractament del metge, completa el tractament prescrit, i si sobra, no els guardis ni els comparteixis, porta’ls al punt SIGRE de la teva farmàcia, així evitarem la contaminació del medi ambient i no contribuirem en l’evolució del desenvolupament de resistències.
Els antibiòtics són imprescindibles per combatre malalties infeccioses bacterianes, i fer-ne un mal ús, pot fer que deixin de tenir eficàcia i que hi hagi malalties que deixin de tenir tractament, això ens faria més vulnerables a aquestes infeccions.