Hoy: 08:30-21:00 676 993 881 938 963 825 676 993 881
Tiempo de lectura 3 min.

Heu sortit amb la família a dinar per celebrar l’aniversari del nen amb els seus amics i amigues. A la masia, després de menjar el pastís, el petit ha caigut i s’ha fet una ferida. Tot i no ser res greu, et preocupes de curar-li el cop, però no aconsegueixes més que un petit remei per sortir del pas, i et preguntes: “com s’hauria de curar, aquesta ferida?”

A continuació veurem diferents solucions per poder tractar de manera efectiva cada tipus de ferida, assegurant-nos que no apareixen infeccions que poguessin empitjorar-la i garantir la correcta recuperació del ferit.

Netejant de la ferida

És important que la ferida estigui ben neta abans d’aplicar qualsevol tractament

Netejar una ferida pot ser realment més senzill del que consideraríem en un principi. Només necessitaràs “suero” fisiològic (o aigua i un sabó que mantingui el pH neutre de la pell) i unes gases suaus.

Cal que vigilem de no irritar-la o estendre la ferida en el procés de neteja, així que buscarem eliminar els cossos estranys de dins cap enfora, amb l’ajuda de gases estèrils, secant-la posteriorment amb petits tocs suaus.

Pot ser que ens trobem amb una ferida que sagna molt, cosa que dificulta molt la correcta neteja d’aquesta. En aquests cassos l’oprimirem amb la gassa durant uns minuts, fins que cessi l’hemorràgia.

Prevenir les infeccions

Una vegada neta, abans d’aplicar el tractament necessari, aplicarem un antisèptic que acabarà amb els possibles microorganismes, massa petits per ser eliminats de forma manual per nosaltres.

Els antisèptics més comuns són la clorhexidina (Cristalmina®) i la povidona iodada (Betadine® o Topionic®). En alguns casos concrets, podem fer servir una crema que ajudi a la cicatrització.

Aquest procés de neteja i desinfecció de la ferida el durem a terme entre dues i tres vegades el dia, durant d’un a tres diessegons la gravetat de la ferida.

Cura​ i protecció

A l’hora de curar i protegir una ferida, cal tenir en compte que no totes son iguals i no hi ha un remei universal, hem d’adaptar-nos a la situació en concret.

Per les cremades, utilitzarem apòsits de cura humida, transparents, per poder seguir l’evolució de la ferida. Cal recordar que a la farmàcia, us podem ajudar a tractar cremades, però només aquelles que no superin el primer grau. Les cremades mes greus han de ser revisades a l’ambulatori per un metge que recomani un tractament més precís.

Amb les abrasions i les rascades, farem servir apostis de cura seca o humida, segons conveniència. Pot ser que la ferida necessiti una protecció especifica en front a irritacions mecàniques, per exemple si hem de caminar molta estona i tenim la ferida al peu, en aquests casos farem servir un apòsit més encoixinat que ens aportarà una major protecció i comoditat.

El millor per a les ferides als peus, com les ampolles, és que usem apòsits de cura humida, també anomenats hidrocol·loides.

En els talls caldrà que apliquem tires de sutura que ens ajudin a aproximar els voltants de la ferida, facilitant la seva cicatrització. Una vegada curada, haurem de seguir tenint cura i l’haurem de protegir amb els apòsits i una crema solar adequada.

És important que en les ferides post-quirúrgiques fem servir apòsits estèrils quan aquesta es trobi seca i neta. Recorda que cal hidratar i cuidar la pell al voltant de la ferida per evitar possibles lesions.

A tenir en compte

Sovint ens demanen a la farmàcia que dispensem una pomada antibiòtica per prevenir la infecció. En general, no està indicat posar un antibiòtic en una ferida que ens acabem de fer, ni haurà prou amb aplicar l’antisèptic dues o tres vegades al dia.  

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios
Precio